söndag 14 augusti 2016

Müsli och fröknäcke

Hej igen!

Lite mindre tid här i bloggvärlden blir det sannerligen nu på sommaren.
Både inläggen här och även tid att titta in hos er andra blir det lite mindre av.
Det ska väl bli bättre när vi får kura in oss i höstrusket igen, 
nu vill vi ju vara ute och njuta av sommarens fröjder så länge det varar!

Mina sista semesterdagar fick jag lite huslig fart 
och gjorde egen müsli och ett superlätt fröknäcke.
Müslin fick jag recept på av en vän,
och det blev så gott så den har redan haft en strykande åtgång.



Här är receptet för er som vill prova!

Crunchmüsli

5-8 dl havregryn
5-8 dl rågflingor
1/2 dl honung
1/2 dl rapsolja
1 1/2 dl vatten
1-2 dl nötter
1 dl frön av varje sort av
 solrosfrön, linfrön, sesamfrön, pumpafrön
 Kanel efter tycke och smak

 Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla grynen på en plåt.
 Blanda olja med vatten och honung och häll över grynblandningen.
 Rosta mitt i ugnen i ca 25-30 minuter.
 Rosta under tiden nötter och frön i en stekpanna.
 Blanda nötter och frukt med den färdigrostade grynblandningen.
 Hacka den torkade frukten och blanda i den och även kanelen när müslin svalnat lite.
 Förvara torrt i burk med lock.
Toppengott till frukosten med yoghurt eller fil och lite färska bär. t ex hallon.


När jag ändå var igång så gjorde jag ett fröknäcke som finns som mix i en påse från Risenta.
Bara att tillsätta olja, vatten, lite salt och någon örtkrydda om man vill.
Det blev supergott och var ju dessutom väldigt lätt att göra!
Jättegott med en bit god ost och kanske ett glas rött vin.


Skär i rutor innan plåten svalnat eller bryt i bitar.
Ner i lite fina burkar så blir de både en prydnad på bänken 
och något gott att äta på samma gång.


Nu är semestern slut för denna gång och det blir rivstart på jobbet imorgon.
Jag känner ändå att jag haft en skön ledighet och att vi har haft det bra
med en lagom blandning av roliga saker och en hel del fix här hemma med fönsterrenovering och annat som stått på tur att ses över.
Det finns alltid utejobb att ta tag i under sommaren på vår gård 
och det gäller att jobba lagom mycket och även hinna slappa lite och ha semester på riktigt.
Det har vi lyckats bra med i år! 

Ha en fin vecka!

Kramar / Ann

14 kommentarer:

  1. Müslin låter så god så den ska jag göra. Och även fröknäcket, jag är så förtjust i fröknäcke, att ta en bit när man är sugen är gott.
    Min semester är också slut och efter en stund är man inne i vardagen igen. Min trädgård är inte så vacker efter tre veckors frånvaro så nu har jag börjat klippa ner och det känns så skönt, jag gillar den här tiden.
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag klippte också ner en del i trädgården idag. Det blir ju lite överväxt så här lite sent på sommaren. Känns bra och lite finare blev det ju också!
      Kram, Ann

      Radera
  2. Min semester är också slut nu, i morgon börjar jobbet igen...
    Sån där musli gör jag också, liknande i alla fall. Jag "tjoffar" ihop allting innan jag tar in den i ugnen, ja utom russin och dylikt förstås. Och fröknäcke med, det är ju så gott!
    Må gott!
    Kram Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nu för vi jobba på ett tag igen! Det får ju gå det med....
      Kram, Ann

      Radera
  3. Åh, så mycket gott du visar! Fröknäcke brukar jag också baka. Man kanske ska göra en omgång nu när jag blev riktigt sugen! Ja, man har verkligen frossat med färska bär i sommar och än finns det massor av blåbär i skogen! Ha det gott! Kram
    Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fröknäcke-mixen jag köpte var så enkel att baka av och jättegod. Alla frön i samma påse, testa den!
      Kram, Ann

      Radera
  4. Åh, så mycket gott du visar! Fröknäcke brukar jag också baka. Man kanske ska göra en omgång nu när jag blev riktigt sugen! Ja, man har verkligen frossat med färska bär i sommar och än finns det massor av blåbär i skogen! Ha det gott! Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  5. Den mixen sj´ka man kanske ta och köpa så det blir gjort någon gång. Receptet jag har står framme men se jag kommer mig inte för. Dåligt. Det är ju så gott. Mysli gillar jag under vintern. så det brukar bli någon laddning det med.Du är duktig du som orkar med att göra sånt nu. Hoppas du i alla fall får en bra jobbvecka nu när det dragit igång. här känns det verkligen som fina höstdagar just nu lite för tidigt får jag säga.
    Ha det gott
    Kram Meta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland får jag ett ryck och får lite gjort och ibland blir det ingenting....
      Nu är jag igång igen på jobbet och det blir ju en intensiv period de första veckorna, sen ska det nog bli lite mer lagom med jobb!
      Kram, Ann

      Radera
  6. Fröknäcke är så gott! Jag får nog testa den där enkla fröblandningen! Även om det är rätt så enkelt att blanda ihop själv också men kräver ju att ingredienserna finns hemma.
    Müsli har jag planer på att göra så det var roligt att få ett gott recept på det! Ska absolut spara receptet och göra själv snart! Kul!

    Håller med att det lätt blir hur mycket jobb som helst när det är sommar och man har en gård, men även om vi inte kommit oss iväg något så känns det som vi ändå tagit de där pauserna som behövs ibland.
    När det varit som mest "jobb" har vi iallafall tagit en dagstur till några loppis-antik- affärer.
    Men nog hade det varit skönt att få lite komma-hemifrån-semester också! Det gör så mycket bara man ser lite andra miljöer några dagar!

    Ha en riktigt fin dag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite hemmafix och lite små utflykter på semestern är en bra mix! Lite miljöombyte mår vi nog bra av på semester även om det är skönt att få bara vara hemma också.
      Kram, Ann

      Radera
  7. Precis vad jag behövde! Ett gott recept och jag måste nog testa det från Risenta också...
    Du visar så fina bilder så nu måste jag ha en ostmacka :)
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mer ostmackor till folket! ;-) Gottgottigottgott!
      Kram, Ann

      Radera