söndag 8 november 2015

Saffransskorpor

Hej!

Så här innan advent har kommit så tjuvstartar jag alltid med att baka Saffransskorpor.
Jag älskar saffran och bakar ju såklart saffransbröd till advent och jul, 
men skorporna brukar vara det första med saffran i som bakas här hos mig.

De här underbart goda och alldeles lagom att ätas till kaffet utan att det blir för mycket.
Det är ju förstås lätt hänt att det slinker ner två eller tre förstås...

 


Lättbakade är de också, så här kommer receptet.

Saffransskorpor (ca 65 st)

140 g strösocker
100 g smör
80 g ägg
100 g mjölk
Rasp av en apelsin
1-2 pkt saffran
475 g vetemjöl
20 g bakpulver
100 g finhackad mörk choklad


Gör så här:

 Sätt ugnen på 200 grader
 Rör ihop smör (rumstempererat) och socker.
 


 Tillsätt äggen ett i taget.
 Rör ner mjölk och saffran.


 Sikta ner vetemjöl och bakpulver, blanda till en deg. 
 Arbeta in choklad och apelsinrasp i degen.


 Dela degen i 5 bitar och rulla dem långa som en plåt.
 Lägg på plåtar med bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg.



 Grädda ca 18-20 minuter eller tills de är gyllenbruna.
 Dela med vass kniv i sneda bitar medan de är varma.


 Sänk temperaturen i ugnen till 150 grader.
 Sätt skorporna på högkant och rosta dem i ugnen ca 2 minuter.
Förvaras torrt så de håller sig spröda länge.
 Jag har dem i en glasburk på köksbänken så är de lättåtkomliga. ;-)


Då var det söndagskväll igen och helgen är slut. 
En ny vecka börjar imorgon och det är ju
härligt det också på något sätt!

Ha det fint i veckan!
Kramar / Ann

Kram

20 kommentarer:

  1. Brukar göra saffransskorpor men inte än, jag äter upp dem själv, finns ingen hejd! Ska prova ditt recept med choklad och apelsinrasp sen, det verkar extra gott.

    Ha en fin kväll!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är SVÅRT att inte äta upp skorporna! Särskilt när man älskar saffran som oss.
      Testa dem, de är supergoda!
      Kram, Ann

      Radera
  2. Ja men du det måste jag testa med choklad i, det har jag inte haft jag brukar ha mandel i mina.Helger och veckor nästan på lika fort även om de inte har lika många dagar.
    Ha det gott i veckan
    Kram Meta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan nog ha i lite vad som helst som man tycker om. Mandel och choklad är ju också gott tillsammans.
      Kram, Ann

      Radera
  3. Saffransskorpor har jag aldrig ätit. Gillar både saffran och choklad så jag tror det är något för mig. Måste pröva! :-) Kramen till dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då måste du ju testa dessa goda skorpor! Du kommer att gilla dem, jag lovar!
      Kram, Ann

      Radera
  4. Saffransskorpor är så gott, jag brukar
    få en burk av en kollega.
    Ha en fin kväll och ny vecka
    Kramar/AM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken snäll kollega som bakar och delar med sig!
      Kramen, Ann

      Radera
  5. Åh vad gott! Brukar göra med saffran och mandel men det ser riktigt gott ut med choklad. Nu börjar jag längta till advent.
    Ha en fin vecka!
    Kram / RosMarie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag längtar också och tråkiga november behöver lysas upp med lite julförberedelser och funderingar på hur man vill pynta i år.
      Ha det fint du också!
      Kram, Ann

      Radera
  6. Vilka läckerheter du frestar med! Riktigt goda med både, saffran, choklad och apelsin! Mumma!
    Tackar för receptet!
    Kram
    LIsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skorporna är riktigt mumsiga! Det blir fler saffransbak framöver, jag älskar ju saffran och måste passa på nu när det snart är juletid.
      Kram, Ann

      Radera
  7. Saffrans bullar gillar jag...är så himla gott till en kopp gott te ;))....tyvärr bakar jag aldrig , men sambon bakar ibland och även dottern...så man får ju skämmas lite, haha...
    Hoppas din vecka blir bra...tänk vad dom går fort också !!
    Kram bia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tur att någon i familjen bakar så du får lite goda saffransbullar ibland iaf!
      Ha en fin vecka!
      Kram, Ann

      Radera
  8. Jag brukar också baka saffransskorpor och de är ju bara såååå goda! Jag brukar variera lite, har ibland haft i pistagenötter också.

    Saffran ska ju dessutom vara nyttigt i måtliga mängder.
    Det innehåller ämnet crocin som forskare har sett skyddar hjärnceller. Crocin kan skydda mot sjukdomar som MS och ALS. Men stora doser kan framkalla berusning och i värsta fall döden!
    Men med de små mängder vi har i bakningen så får vi nog äta enorma mängder innan vi blir förgiftade! :-)

    Ha det fint!
    Kram, Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pistagenötter låter gott! Kul fakta om saffran som jag inte visste. Man lär sig något nytt varje dag!
      Ha det gott!
      Kram, Ann

      Radera
  9. Jag kikar runt och hittar flera bloggar där det är kul att titta in. Här blir jag jättesugen på saffransskorpor och det känns lite nytt med choklad i. Det kommer att prövas inför helgerna.
    Mycket "matnyttigt" och fina foton!
    /Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du hittade hit och välkommen!
      Nu får jag ta och kika in hos dig också.
      Ann

      Radera
  10. Jag älskar saffran i alla dess former! Skorpor är alltid gott så detta recept måste jag testa, tack snälla!
    Ja så var det torsdag igen...snart helg, veckorna bara rullar iväg...
    Varm kram till dig,
    Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod! Då kommer du att gilla dessa skorpor! Farligt goda är de.
      Ja, veckorna (och helgerna också) går ruskigt fort. Bara att hänga med!
      Kramar, Ann

      Radera