Nu har jag äntligen semester och det känns ju väldigt skönt!
Några dagar först här hemma med lite nedvarvning och lite pyssel som inte hunnits med.
Det är äntligen lite varmare och faktiskt perfekt väder att få lite gjort både ute och inne.
En god kaka med banan och choklad gjorde jag till kaffet som vi faktiskt kunde dricka ute.
Perfekt kaka att göra om man har ett par bananer som börjar bli övermogna.
Mosa två bananer med 1,5 dl socker.
Blanda i 1 ägg, 4 msk grädde och 50 g smält smör.
Rör ihop 2,25 dl mjöl, 1 tsk vaniljsocker, 1 tsk bakpulver och 0,5 tsk bikarbonat
och blanda i smeten.
Häll i bröad form, hacka lite mörk choklad
och rör ner försiktigt direkt i formen med en gaffel.
Grädda i 175° i ca 40 minuter.
Kakan blir härligt kladdig och god och håller sig saftig i flera dagar.
Perfekt att ha på lut om det dyker upp fikafrämmande!
När jag ändå höll på i köket så gjorde jag en rabarberkräm till lunch.
Så gott och somrigt och sen kom ju också rabarbern till nytta
innan den blir alltför överväxt och träig.
Rabarberkräm väcker barndomsminnen till liv hos mig.
Hos mormor fick vi ofta kräm och mjölk när jag var liten.
Kräm kokad med kanelstång...
En sats saft står också på vänt att silas och röras med socker ikväll.
Jag gör rårörd rabarbersaft, bara att skära i bitar och slå vatten över med 50 g vinsyra.
Låt stå ett dygn, sila och rör i socker. Ca 1kg socker / liter avrunnen saft.
Klart!
Hoppas att ni njuter i solen!
🌸 🌸 🌸 🌸 🌸 🌸 🌸 🌸
Semesterkramar från Ann
Du har hunnit vara riktigt huslig med både kaka, kräm och saft. Banankakan ska göra för det bli ofta bananer över när barnbarnen varit här.
SvaraRaderaHa nu en riktigt trivsam och avkopplande semester!
Kram Eva
Baka kakan, den är supergod om man gillar banan!
RaderaKram, Ann
Banankaka gillar jag. Fast det blir inte så mycket bakat här tyvärr. Visst är det skönt med lite sommarvärme och semesterlunk. Jag skäms lite här som aldrig tar reda på rabarberna. Kraaam Pia
SvaraRaderaIbland tar jag reda på dem, ibland inte. Gott med rabarber är det i alla fall!
RaderaKram, Ann
Skönt med ledighet när man kan välja sitt tempo och vad man ska göra.
SvaraRaderaDen kakan verkar jättegod,den ska jag absolut prova. Ja, rabarberkräm är verkligen nostalgi!
Önskar dej fortsatt sköna dagar!
Kram
Lisa
Ja, det är härligt med semester!
RaderaKram, Ann
Rabarberkräm var det lääänge sen jag gjorde. Vi har en planta på gården, jag tror banne mig jag ska ta några stjälkar och göra mig en kräm och minnas min barndoms somrar!
SvaraRaderaJag njuter av sommaren både genom härliga cykelturer, promenader och balkonghäng. Vi ligger ju tvåa på solligan såg jag och jag tycker det har varit bra hittills, bortsett från blåsten då, som vi nog får vänja oss vid. Önskar dig en riktigt fin sommarsemester... och ta det försiktigt längs vägarna!
Kramar från Eva-Mari
Men gör det! Det är ju jättegott med kräm!
RaderaKram, Ann
Härligt med semester ! Den kakan såg saftig och god ut. Blev lite fikasugen nu, men har nyss ätit. Vi får fika när vi kommer hem till stan, för vi ska åka hem och tvätta och vattna blommor ;)). Hoppas din semester blir härlig....ska du vara hemma hela semestern ?
SvaraRaderaHa en fin dag !
Sommar kram bia
Inte så mycket planer, vi kollar lite på väder och känner efter vad vi vill göra så blir det nog bra. Vi är inte precis sysslolösa här hemma heller om vi får tråkigt....
RaderaKram, Ann
Så mumsigt det ser ut! Rabarber och sockerkakor det är sommar det.
SvaraRaderaAllt gott
/Anette
Ja, verkligen sommarkänsla på det!
RaderaKram, Ann
Mmm va gott! Skönt med semester, jag har en vecka kvar precis nu, får försöka o njuta lite de sista dagarna.
SvaraRaderaKram Gunilla
Ja, njut nu och sen får du njuta av sommaren trots jobb!
RaderaKram, Ann
Oh den där kakan ska jag testa...låter sååå mumsig!
SvaraRaderaFredag igen och en skön helg stundar, den är välbehövlig måste jag säga :)
Kram från Titti
Visst är det galet gott med rabarber. Enda felet är att man måste ha i en hel del socker för att det ska bli gott. Älskar rabarberpaj och en sockerkaka jag gör med rabarber i. Har också gjort kräm i flera omgångar. I år gjorde jag tom saft och marmelad. Nu har vi vinbär men det är inte lika roligt att ta hand om. Blir väl lite gelé på sin höjd.
SvaraRaderaHa en fortsatt skön semester.
Kram RosMarie
Ja ..rabarber är gott och saft.. rårörd är godast! :) Blev nyfiken på ditt recept.. hur mycket vatten resp. rabarber o.s.v. ska man ha? :)
SvaraRaderaJag har kvar några och så har jag i frysen :)
Tack på för hand!
Med vänlig hälsning / Ingrid
Hej! Kul att du hittade hit!
RaderaI mitt gamla recept efter mormor står det 3 kg rabarber skäres i bitar, vatten så det står över (jag tror det blir ca 2-3 liter som jag kokar upp och häller hett över). 50 g vinsyra i det och sen får det stå i ett dygn. Silas och röres med 1 kg socker per liter avrunnen saft. En kork Atamon i gör att saften håller bra i kylen, annars får. man frysa in den. Lycka till!
Kram, Ann